dinsdag 8 augustus 2017

We gaan met eduScrum naar Zwitserland

Woensdag 26 april:
En toen... was het 4:45uur en de wekker ging. Vandaag is het dan zover, we gaan 6 dagen met eduScrum naar Zwitserland. Omkleden, make-up op, tanden poetsen en nog even de laatste dingetjes in de tas doen. Half uurtje later stappen we in de auto om naar Willy zijn huis te rijden. Bo is er al als ik aankom. Even ouders gedag zeggen, tas in de kofferbak en daar gaan we! We rijden langs Noah dus die halen we gelijk op. Nu zijn we echt compleet. Zwitserland here we come!

De tijd gaat snel en we komen in het Duitse heuvelachtige landschap. Wauw wat ziet dat er mooi uit. Voor Bo is dit de eerste keer dat ze dit zag, dus die keek haar ogen al helemaal uit. Omdat het toch wel een lange rit is begonnen we ons een beetje te vervelen. Gelukkig had ik een stok kaarten mee dus Noah, Bo en ik zijn een paar potjes gaan pesten. We rijden Zwitserland in en het landschap word steeds mooier.

Daar gaan we nog maar een half uurtje rijden. We gaan steeds hoger de berg op. Hoe hoger we komen, hoe minder we kunnen zien in de bergen. Willy belt Paul alvast op om te zeggen dat het niet meer zo lang duurt voordat we er zijn. Steeds hoger gaan we en steeds scherpere bochten. Willy houdt zijn aandacht goed bij de weg en we zitten allemaal op te letten. Opeens zegt Bo "En toen... reedt Willy de berg af". Iedereen lachen natuurlijk, maar Bo heeft die zin de rest van de dagen vaak terug gehoord.

We zijn er, bij Leysin American School in Zwitserland. Wauw. Dat was onze reactie. Een super mooie school waar Paul ons opwachtte en ons naar onze kamers wees. Bo en ik lagen samen op een kamer en Noah en Willy apart. Maar de kamers waren wel allemaal naast elkaar.

We lopen weer terug naar de school waar we gaan eten. Lekker pasta en een salade. Alle kinderen in uniform en van allemaal verschillende landen. Na het eten gaan we allemaal naar ons kamer waar we rustig alles uit de tassen halen en vroeg gaan slapen. Morgen weer een vol programma.

Donderdag 27 april:
Het is 7uur en we zien elkaar weer voor de deur. We lopen met zijn alle naar de school voor een lekker uitgebreid ontbijt. Na het ontbijt lopen we naar de middle school waar we een kijkje in een klas mogen nemen. We komen binnen en we zijn gelijk verbaasd. Iedereen doet en zit waar hij/zij wilt. De een slaapt half op een zit zak, de andere zitten op banken en weer andere gewoon op een stoel. Heel gaaf om te zien hoe het daar aan toe gaat.

Het is 8:55uur en we stappen op de bergtrein. Op naar Aigle waar we overstappen op de trein naar Montreux. Even een dagje de toerist uithangen. In de bergen zien we niet zo veel want het is nog erg mistig en een beetje sneeuw. Langzamerhand zien we steeds meer groen en komen we aan in Montreux. Even lekker rond neuzen in de winkeltjes en daarna liepen we door naar de boulevard. Wauw wat een mooi uitzicht! Een hoop foto's een filmpjes verder lopen we weer terug naar het treinstation.

We zitten in de trein richting Aigle om daar op te stappen naar het bergtreintje die ons naar Leysin brengt. Maar het is nogal gezellig en we vergeten helemaal uit te stappen. 3 haltes voorbij Aigle komen we erachter en precies komt er een conducteur aan. Willy zegt "oehh nu zijn we de lul jongens" maar gelukkig is het een hele aardige mevrouw die ons een briefje geeft en ons verteld hoe we terug moeten.

Rond half 3 zijn we weer bij de middel school en mogen we weer in dezelfde klas kijken. Eerst zijn ze nog aan hun project bezig en daarna gaan ze presenteren. Ze hebben 3,5 week aan dit project gewerkt. Een project over drugs en alcohol. Hele mooie filmpjes en poster hebben ze gemaakt!

Even met zijn drieën kaarten in onze kamer en daarna weer lekker eten. Super uitgebreid en voor iedereen keus genoeg. Na het eten even douchen en even mijn ouders en vriend bellen. Even horen hoe het in dat kleine kikkerlandje is. Het begint wat later te worden en we gaan dus met zijn 4e naar de Pub. Een gezellige café dicht in de buurt. Na veel gelachen te hebben lopen we weer terug naar onze kamer en gaan we lekker slapen. Op naar morgen, training dag 1!

Vrijdag 28 April:
De wekker gaat vroeg. Ik doe het gordijn open en alles is helemaal wit! We gaan vroeg ontbijten. Alle spullen mee en na het ontbijt gaan we het lokaal klaarzetten voor de training. Willy verteld ons wat wij mogen gaan doen, dus iedereen is bezig. Langzamerhand komen de docenten binnen wandelen en houden allemaal wel even een praatje met ons. Dan is het 9uur en we gaan beginnen.

Willy verteld wat algemene informatie en dan beginnen we met een foto spelletje. Om iedereen wat beter te leren kennen, wij mogen ook meedoen. Heel leuk om van iedereen hun verhaal te horen. Iedereen gaat weer zitten, dus Willy kan weer door.
Als eerst verteld Bo iets. De docenten luisteren allemaal heel aandachtig. Daarna gaat Willy weer en dan leg ik een vliegtuig spel uit. Eerst was er wat onduidelijkheid maar daarna snapte iedereen het. Best wel spannend om in het Engels voor die docenten te praten en iets uit te leggen. Ook heel speciaal dat wij als leerlingen iets aan docenten moeten leren. Is stiekem wel heel erg leuk, hahah.
Tussendoor gaan we met zijn alle even lunchen en daarna gaan we weer door met de training. Ondertussen moeten wij even wachten en gaat Bo, Willy natekenen. Noah en ik staan er versteld van hoe goed Bo kan tekenen. Dan gaan we met zijn alle weer door en is het alweer half 4 en is de training voorbij. Beetje opruimen en even uitrusten in de kamer.

Paul nodigt ons uit om mee te komen eten. Dus we liepen met Paul en zijn vrouw, Bill, Andy, Willy, Noah, Bo en ik naar het restaurant in het dorpje. Het was een kaasrestaurant. Toen we daar aankwamen zaten er ook nog 2 andere docenten die ook meededen aan de training, Nic en Tom. Ook zat er boven een museum waar we gelijk even zijn gaan kijken, heel erg mooi! Toen we weer beneden kwamen stond het eten er. Hele lekkere kaasfondue! Na heerlijk gegeten te hebben kwam er ook nog een toetje. Nou onze buiken zaten goed vol aan het eind van de dag. Nog even een paar foto's maken op de houten stier die buiten stond en weer terug de berg op naar de kamers. Morgen training dag 2!

Zaterdag 29 April:
Deze keer konden we iets later ontbijten dan gisteren, want alles stond al klaar. In het weekend ontbijt er eigenlijk niemand, maar bruncht iedereen. Maar we zijn lekker eigenwijs en gaan toch even een bakje yoghurt eten.

We lopen weer naar de Middle school en de docenten kwamen er ook al heel snel aan. Deze keer waren er wat docenten niet bij, omdat het voor hun ook een vrije dag is, maar er waren ook weer nieuwe andere docenten die er vrijdag niet bij konden zijn. Er werden dus nieuwe groepjes gemaakt en ze mochten beginnen aan hun eigen "flap". Een groepje ging heel goed te werk maar de andere groep werkte niet echt. Er zaten eigenlijk allemaal leiders in. Voor hun was dit ook heel mooi om te zien, want dan zien ze wat er dus ook in de klas kan gebeuren als ze het met hun leerlingen gaan doen. Dus nadat we heel lekker hadden gebruncht hebben we van die groep 2 kleine groepje gemaakt. Nu waren er dus 3 groepen. En ja hoor, het werkten gelijk en er kwam heel mooi resultaat! Wij drieën deden ook mee om ze te helpen als ze iets moeilijk vonden. Want ze gingen nu een eigen project met een flap maken. Alles is helemaal goed gekomen en iedereen was tevreden. Ik zeg training geslaagd!

Het is tien voor vier en we hebben afgesproken waar Bill verblijft. Wij waren de eerste en toen kwam Paul aan lopen. Even later ook Bill met zijn vrouw en zijn hond. Een hele schattige hond... Daar gingen we dan, naar beneden naar de Valley lopen. Super mooi uitzicht, iedereen keek zijn ogen uit. Eenmaal weer terug in het dorpje konden we ook nog een wielertour zien die door Leysin ging. Precies op tijd! Dat gezien te hebben, gingen we lekker pizza eten.

Weer terug naar onze kamer en weer lekker van het uitzicht genieten op het balkon en een potje pesten. Na lekker gekletst te hebben en een paar keer geschrokken te zijn van Willy die ons liet schrikken om het balkon heen, is het weer tijd om te slapen.

Zondag 30 april:
De wekker gaat en we beseffen ons dat het de laatste dag hier is. We genieten van de mooie zon die schijnt en alle bergen die we nu helemaal kunnen zien. Wat is het hier toch mooi. Tijd om weer een klein ontbijtje te nemen en weer naar de Middle school te gaan. We gaan Skypen met Oekraïne. 2 uurtjes later is het weer afgelopen en gaan we brunchen met Paul.

Half uurtje later staan we voor een Leysin busje en gaan we met Paul, Cloe (zijn kindje), een vriendin van Cloe en wij met zijn vieren naar Montreux. We gaan het kasteel in! Van buiten was het al mooi, maar van binnen.. Wauw echt wauw. Ik was al een keer in Carcassonne geweest in Frankrijk, maar dit sloeg de top. We hebben onze ogen uitgekeken en het was heel erg indrukwekkend.

Eenmaal weer bij de uitgang kwamen we Paul en de meisjes (allebei 6 jaar) weer tegemoet. Ze hadden een cadeautje voor ons. Het kasteel die we met zn in elkaar gaan maken en karamel snoepjes. Een van de kleine meisjes wilt wel een snoepje en Willy zegt dat ze eerst een liedje moeten zingen. Met hun hele hoge stemmetjes zingen ze een Frans kinderliedje. Wonderbaarlijk dat die meisjes van 6 jaar bijna 3 talen vloeiend kunnen spreken. Nog even langs het meer van Genève rijden en we gaan weer terug naar de kamers.

Eenmaal aangekomen ga ik even douchen en daarna mijn koffer weer inpakken. Spulletjes er allemaal in en nog even mijn thuis en vriend bellen voordat we gaan eten. We komen er aan en wat eten we... pizza!! Onze buik zit vol en we gaan weer terug. We spreken een tijdje later af bij Willy op zijn balkon. Weer tijd om te pesten met zijn alle!! Na veel gelachen te hebben, grapjes gemaakt en naar de Chinezen gekeken te hebben gaan we allemaal terug naar onze eigen kamer. Tijd om te slapen en ons voor te bereiden op de terugweg!

Maandag 1 mei:
Wekker op kwart over 6 en we gaan ons omkleden en klaarmaken voor de terugreis. Nog even controleren of we alles mee hebben genomen en de koffers kunnen in Willy zijn auto! Ondertussen sneeuwt het weer. Best wel spannend dus om de bergen weer af te rijden. Op weg naar de school om voor de aller laatste keer hier te ontbijten. Ook nog even tosti gemaakt voor onderweg. Paul is er ook bij en verteld ons dat het handig is om nu echt in de auto te stappen omdat de wegen nu nog schoon zijn en dat over 10 minuten vol kan liggen met sneeuw. We luisteren naar zijn advies en gaan gelijk de auto in. Op naar Nederland!!

Na veel geslapen te hebben in de auto word ik wakker als ik de "oude" douane zie van Zwitserland naar Duitsland. We zijn Zwitserland alweer uit. Iedereen kijkt zijn ogen uit. Heel erg mooi landschap is het, om nooit te vergeten. Denkend aan de hele leuke afgelopen week gaat de tijd heel snel voorbij. Eenmaal in Nederland vraagt Willy ons wat we van de reis vonden en geleerd hebben. Ik vond het heel erg leerzaam en heel erg speciaal om het schoolleven daar te zien. Hoe alles daar aan toe gaat kan je hier niet voorstellen, zoveel vrijheid. Ook is het een hele gezellige week geweest en hebben we elkaar heel erg goed leren kennen.

We komen aan in Maastricht, Willy zijn geboorteplaats. Hij laat ons zijn oude huis zien en we gaan richting de stad. Een heerlijke patatje gegeten en even een stukje rond gelopen. Nu is het echt tijd voor het laatste stukje. Lekker kletsen met zijn alle en opeens zijn we al bij Bodegraven, bijna thuis dus! Eerst zetten we Noah thuis af, daarna Bo en als laatste gaan we naar Aarlanderveen om mij thuis te brengen.

Willy, Noah, Bo en natuurlijk LAS heel erg bedankt voor de super leuk week met zijn allen! Ik heb heel erg gelachen met jullie, heb heel veel geleerd, ben veel geschrokken ;) en ik ben blij dat het zo leuk is geweest. Ik denk dat we allemaal onze ogen uit hebben gekeken en veel van de reis hebben geleerd. Jongens bedankt!!

En toen... waren we allemaal weer thuis :)
Denise Wijfjes

Klas 4Hc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten