woensdag 25 december 2013

Leerlingen vertellen op het Management&IT co creatie symposium over eduScrum


10 december 2013
Leerlingen vertellen over hun ervaringen.
Vier Ashram leerlingen uit Alphen aan den Rijn vertellen over Co-Creatie en eduScrum Nationaal Management& IT symposium in het Spant in Bussum.
Direct nadat we onze herkansingen hadden gemaakt, gingen we met de auto naar 't Spant in Bussum. We wisten niet zo goed wat we moesten verwachten, maar het ging sowieso gezellig worden. Eenmaal aangekomen snelden we naar de eerste zaal, we kregen van die officiële badges. Er waren allerlei workshops en presentaties over management & IT en vooral over Co-Creatie. "Wat heeft dat met eduScrum te maken?" Nou, co creatie is een vorm van samenwerking, waarbij alle deelnemers invloed hebben op het resultaat van dit proces. En dat houdt eduScrum nou in, alleen zijn en dan meer tools waardoor het leuker wordt.

Na de lunch begon het echte werk en kregen we wat belangstelling. Twee interviews, hier en daar wat vragen beantwoorden en we mochten aanvullen op de presentatie van Willy. We kregen vragen zoals: "Vinden jullie dat het werkt?" "Waarom werkt het dan voor jullie?" "Hoe doen jullie het dan tijdens zo'n les?" "Kun je bij alle vakken eduScrummen?" "Leer je er iets van?" etc. etc. Kortom een heleboel vragen! Voor de leerlingen die niks over eduScrum weten zullen we het ook even uitleggen; deze methode van lesgeven is echt gebaseerd op vertrouwen en draait om verantwoording. Je krijgt van je docent te weten hoeveel lessen je hebt, om welke stof het gaat en je krijgt een leeg poster. Op zo'n poster komt van alles, bijv. Definition of Done en Definition of Fun (doelen), een Burn Down (grafiek waaraan je kunt zien hoever je ervoor staat) en je planning op stickertjes. Het verschil tussen "normaal" les geven en eduScrum, is dat je met eduScrum veel meer overzicht hebt op je werk en op tijd kunt ingrijpen als het verkeerd dreigt te gaan. Je leert er naast plannen en natuurlijk de stof zelf, heel goed samenwerken, communiceren, en verantwoordelijkheid op je nemen.  Ook voel je je  betrokken met elkaar als  team. Na afloop slot nam Willy ons mee uit eten in een Italiaans restaurant in Laren. We hebben onbewust veel geleerd, zijn we achter gekomen op de terugweg. We zijn ook nog op de foto geweest met Henk-Jan Smits. Het was zeker een geslaagde dag!

Lindy van der Voorn, Leonie van Smoorenburg, Jullia-Bella Giessen en Islam Bashir.
4Hc Ashram College, Alphen aan den Rijn.  Docent Willy Wijnands

5 havo leerlingen beginnen met eduScrum

Homepage


September 2013

Met de leerlingen van 5 havo ben ik sinds 4 september begonnen met klassikaal, frontaal les te geven. Wel interactief met de leerlingen de lessen gedraaid. De reden hiervoor is dat ik met de leerlingen  de hele 4 havo stof in 6 weken moet herhalen en voorbereiden op hun eerste schoolonderzoek.
op 11 september is Jeff Sutherland op bezoek geweest op het Ashram College en ook aan de 5 Havo klas en ook aan deze klas zijn verhaal over Scrum verteld. De leerlingen waren zeer enthousiast over Scrum. Maar nu nog de praktijk, die hebben ze nog niet ervaren.
Maandag 7 oktober heb ik hun praktische opdracht “Bepaal het koper gehalte in mobieltjes” aangekondigd. Deze opdracht doen we met eduScrum. Hun reactie verraste mij. Ze waren blij om eindelijk mee te beginnen. Jeff heeft toch wel indruk gemaakt die ze niet vergeten waren.
En inderdaad, ze waren enthousiast om teams te maken en dat hebben we ook in de  les gedaan en een teamnaam hadden ze snel bedacht. Ze wilden nog meer doen.  Dat heb ik een beetje afgeremd omdat ik veel aandacht moet en wil besteden aan het opstart proces. Voor hun moet duidelijk zijn wat ze moeten doen en  waarom ze dat gaan doen met eduScrum. Woensdag 10 oktober heb ik ze het eduScrum proces uitgelegd op basis van de piramide van Lencioni en Sangen. Daarna zijn ze aan de slag gegaan met de “Flap”maken, taken verdeeld voor de volgende les. De taken bestaan uit de “Flap” in orde maken met alles erop een eraan. Nadenken en op de “Flap”schrijven van de Definition of Done en de Definition of Fun. Maandag 14 oktober een deel van de les verder met het eduScrum proces. Dan ga ik met ze de taken laten stickeren, het aantal lessen bepalen, punten pokeren, de Burn Down grafiek maken en de gemiddelde Velocity bereken.
Vandaag 14 oktober verder gegaan met de opdracht.
Uitgelegd wat zij voor TO2 en de PO moeten kennen, kunnen en begrijpen, namelijk de theorie van redox reacties, de toepassingen van scheikunde in de chemische industrie en de praktische opdracht “Bepaal het koper gehalte in mobieltjes”. De flap was klaar, de team naam bedacht. Voorgedaan hoe je de taken zou kunnen stickeren en toe zijn ze heel driftig aan de slag gegaan. De eerste 100 stickertjes vlogen er doorheen  en alle teams hebben nog een setje van 100 stickertjes komen halen.
Gemiddeld hebben ze toch wel 150 stickertjes per team gebruikt.

Tijdens het plannen en pokeren kwamen ze er achter dat sommige taken toch wel erg groot waren.
Daarom hebben ze meer stickertjes nodig gehad om de taken kleiner te maken.
De opdracht start echt op 13 november 2013 en duurt  tot 1 februari 2014. Een lange tijd om overzicht te houden over hun eigen werk en vorderingen. Woensdag  zorgen zij ervoor dat alle taken gestickerd zijn en dan gaan we punten pokeren met planning poker.
De klus die zij moeten klaren is voor 1e week februari is een schoolonderzoek met theorie die gaat over redox reacties en chemische industrie. Ook moeten zij een verslag maken over hun onderzoek.
Dit is heel groot blok met werk dat zij moeten inplannen. In de afgelopen lessen hebben ze alle taken die voor de opdrachten moeten doen gestickerd. Daarna zijn ze hun taken gaan punten pokeren. Daar hebben zij 2 lessen aan besteed. Veel werk dus! Toen iedereen klaar was met punten pokeren heb ik de Burn Down grafiek en de Velocity uitgelegd. De kick off is nu bijna klaar. De volgende keer (na de herfstvakantie) gaan het hebben binnen het team over de D.O.D. en de D.O.F.
De flap is dan klaar om mee te gaan werken. De eerste les dat zij ermee gaan werken is in week 47, het schoolonderzoek is in week 5 en het verslag inleveren in week 6. Het uitvoeren van de eind proef doen ze in op 31 januari en 1 februari. Dit zijn de open avonden van het Ashram College. De basisschool leerlingen en  hun ouders zijn dan mijn leerlingen echt aan het werk.
De leerlingen hebben goed en serieus hun taken gestickerd en gepuntenpokerd. Wel vonden ze het heel veel werk, en dat is ook zo. Toen zij die opmerking maakten heb ze het nut en belang uitgelegd van heel goed plannen. Dit gekoppeld aan het Scrummen in het bedrijfsleven, waar er een hele dag voor het plannen staat voor een project van 30 dagen.
Ik ben in totaal voor dit grote project 4 lessen bezig geweest om eduscrum uit te leggen, teams te vormen, opdracht uitgelegd, taken laten stickeren en punten pokeren.
Week 47 gaan we ermee aan de slag. Nu herfstvakantie en dan de leerlingen voor te bereiden op hun eerste schoolonderzoek.
Eerste schoolonderzoek resultaten (gemiddeld 7,1  - 28 leerlingen - 2 onvoldoendes: 5,0)
Week 49
De leerlingen werken zelfstandig, hebben plezier en verzetten veel werk, tempo is hoog en de Burn Down lijn gaat goed naar beneden. De Velocity is hoog. Vragen om uitleg als ze dat nodig vinden.
Heb nog een extra opdracht (examen opgaven oefenen) erbij gedaan (mag niet). Vinden ze absoluut geen probleem.

Willy Wijnands
Ashram College, Alphen aan den Rijn

De neuzen in de goede richting zetten

Homepage

September 2013 

‘Airplane game’ met klas leerlingen
Met leerlingen het ‘Airplane game” gespeeld om hun effect van eduScrum te laten ervaren. Met het spel ervaren zij in drie sprints dat zij in korte tijd hun productie kunnen opvoeren. Ze hebben leren review, retro, samenwerken, kleine verbeteringen leren maken, … Hun ervaringen en resultaten terug vertaald naar echte “vak” lessen.

1e ronde luidruchtig, sommige afwachtend, .....
2e ronde minder luidruchtig, nog blijer, enthousiaster, ....
3e ronde bijna stil in de klas, veel  lachen en positieve, competitieve stress, blij, zeer motiveert ...
Na afloop met hun terug geblikt op hun manier van werken en hun productie.


De resultaten:         Velocity        “Airplane Game”

Groep
1
2
3
4
5
6
7
1e sprint
2
1
1
2
3
8
4
2e sprint
5
4
4
6
9
9
9
3e sprint
13
11
9
15
16
17
14
Totaal
20
15
14
23
28
34
27

De Velocity is duidelijk verbeterd. De leerlingen waren zelf ook versteld van hun prestaties.

In deze les laten inzien dat goed overleggen (1+2 minuten) en daarna pas bouwen (3 minuten) ze hun productie sterk kunnen vergroten. Ik heb ze laten ervaren, voelen wat dit met hun doet.
Dit spel gebruikt ik om hun in de ready mode te zetten om te gaan eduScrummen met al voor hun in begin "het gedoe met de stickertjes". Klaargezet voor een sprint, een review, kaizen,  retrospective en vooral veel  FUN. Die FUN  moet ik ze gaan laten ervaren in de  scheikunde lessen. komt  goed.

Heel heel belangrijk was het plezier war ze beleefden aan het spel. Iedere ronde werden zij fanatieker met goede resultaten. Fantastisch om te  zien. Het was lachen, brullen en gieren. Plezier in je werk is belangrijk, daarom ook de Definition of FUN.       

Op naar de 3e les, ik heb er zin in. De klas zit in ieder geval in de goede mode.

Willy Wijnands
Ashram College, Alphen aan den Rijn

Toch gelukt en niet verwacht


Woensdag 4 september 2013
Mijn eerste lessen scheikunde in twee 3e klassen en twee vierde klassen om ze klaar te stomen en aan de slag kunnen met eduScrum. De druk op mij was hoog. Dit kwam omdat volgend week woensdag Jeff Sutherland bij mij op school, het Ashram College op bezoek komt. Hij moet dan wel wat te zien hebben over eduScrum, de flappen sticker en de leerlingen in actie.
Normaal gesproken introduceer ik mijzelf en hou een verhaal over scheikunde komend jaar.
dat duurt gewoon 1 volle les. Dan heb ik minstens 2 - 3  lessen nodig om eduScrum uit te leggen en de leerlingen in de Kick Off mode te zetten.
Onder druk van het bezoek van Jeff Sutherland die woensdag 11 september komt kijken in de lessen.
Wat heb ik moeten doen in zo'n eerste les.
Introductie van mijzelf, groepen maken op basis van kwaliteiten, eduScrum, de flap  en de andere instrumenten uitleggen, zoals Burn Down grafiek en de velocity. De piramide van Lencioni uitgelegd en het belang van samenwerken. Hun van materiaal voorzien (flap, envelop, voorbeeld flap, eduScrum proces logboek, stickertjes, magneten, grafiek papier) en ook nog de opdracht voor de volgende les geven. De praktische organisatie, het fysieke materiaal vergde aardig wat voorbereiding.
Voor de 2e les moeten zij dus als opdracht de flap gemaakt hebben en de taken gestickerd. Dat ga ik de volgende les zien.
In de 2e les gaan we punten pokeren, de gemiddelde Velocity bereken. Dan is de Kick Off klaar of te wel de Definition of Ready!
Tot nu toe (1 les) is het gelukt en heb alle vertrouwen erin dat ze na de 2e les klaar zijn om echt te beginnen.
Al met al ben ik tevreden dat ik verder gekomen ben dan ik had verwacht.

Willy Wijnands
Ashram College